A projekt bemutatása

A projekt előkészítés során energia audit végzésére került sor. A helyszíni felmérés során rögzítették az épület határoló szerkezeteinek méreteit és rétegrendjét, és az alkalmazott épületenergetikai program segítségével pontosan meghatároztak az egyes szerkezetek U értékeit. Az energiaigényt az elmúlt év villamos, fölgáz és egyéb energia fogyasztására alapoztuk. A fejlesztés nem engedélyköteles tevékenység. A projektmenedzsment tagjai mind pályázati és építési projektek területén tapasztalattal rendelkező személyek, továbbá műszaki ellenőr is biztosítja a kivitelezés megfelelőségét.

Az új nyílászárók alumínium tokszerkezetű, 3 rétegű, argon gázzal töltött, hőszigetelt üvegezésű szerkezetek, melyeknek hőátbocsátási (u) tényezője 0,8 W/m2K. Az ablakok bukó-nyíló rendszerűek, illetve fix üvegezésűek. Az ablakpárkányok külső oldalon fémlemez, belső oldalon műanyag szerkezetek.

Utólagos 15 cm vastag homlokzati hőszigetelés, teljes felületen ragasztással, mechanikus rögzítéssel a légzáró vakolattal egyenletessé tett falfelületen. A nyílászárók felett, a polisztirol anyagú homlokzati hőszigetelés helyett kőzetgyapotot alkalmazunk, azonos vastagságban.

A lábazat esetében a jelenlegi vörös homokkő lábazatra kiegyenlítés után 10 cm vtg XPS hőszigetelés rögzítendő. A lábazati hőszigetelést le kell engedni a talajba 50 cm mélységig. Az utólagosan elhelyezésre kerülő hőszigetelés a lábazatra teljes felületen ragasztással és dübellel rögzítendő. A falszigetelés 50 cm magasan felhajtandó a lábazatra, melyre a hőszigetelés kerül. A felragasztott üvegszövetre lábazati díszvakolat készül. A lábazati felület és a járda betonja közé csúsztató réteget kell elhelyezni, mert a két szerkezet eltérő mozgása révén a lábazati hőszigetelés leszakadhat az alapfelületről.

Homlokzatképzés: A lábazat hőszigetelést kap, melyre lábazati díszvakolat létesül. A hőszigetelés, gördülőszemcsés vékonyvakolat felületképzést kap, illeszkedve a meglévő épületek burkolataihoz és színezéséhez. - Mivel a pince részben nyitott oldalfelülettel rendelkezik, ezért a födémet 15 cm vastag, ásványgyapot szigeteléssel kell ellátni.

A tetőre 22 cm vastag kőzetgyapot anyagú hőszigetelés helyezendő, mechanikus rögzítéssel, alatta párazáró fóliával, felette, PVC lemez vízszigeteléssel.

A korszerűsítés során az épület, új és korszerű, alacsony hőmérsékletű hőszivattyús fűtési, hűtési rendszer kerül kialakításra. A tetőn kerül elhelyezésre 1 db MIDEA MV5-X615W / V2GN1 MDV V5 X, és 1 db MIDEA MV5-X560W / V2GN1 MDV V5 X típusú hőszivattyú kültéri egység. A pincében kerül kialakításra a rendszer energia tároló eleme, az osztó-gyűjtő eleme, és a rendszerhez szükséges további berendezési tárgyak. A rendszer modern, szigetelt, új csőhálózattal lesz szerelve, mely biztosítja a hatékony energia továbbítást, szabályozott fordulatszámú keringtető szivattyúkkal, helyiségenként központi hőmérséklet szabályzással. A beltéri hőleadók (41 db MI-28G / DHN1-M, és 9 db MI-36Q4 / DHN1-A3), és a fali távvezérlők (50 db KJR-29B1/BK-E) biztosítják télen, és nyáron az épületben a megfelelő hőmérsékletet, valamint a használati melegvizet.

Az épület tetején, egy 50kW-os napelemes rendszer kerül kiépítésre, mely a felhasznált elektromos energia költségek jelentős részét megtermeli. Rendszert 186 db IBC Solar IBC PolySol 270Wp napelem, 2 db FRONIUS Eco 25.0-3 hálózati inverter, és a hozzá szükséges tartószerkezet, biztonsági elemek alkotják.